Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

ΕΙΔΗ ΒΑΡΗΚΟΙΑΣ

Βαρηκοια ονομαζεται η οποιαδηποτε απωλεια της ακοης.
Τα ειδη της ειναι:1)ΒΑΡΗΚΟΙΑ ΤΥΠΟΥ ΑΓΩΓΗΣ.Σε αυτη την περιπτωση η βλαβη εντοπιζεται στο συστημα αγωγης του ηχου δηλαδη στο εξω η μεσο αυτι.Αυτο εχει σαν αποτελεσμα να μην μεταβιβαζονται τα ηχητικα κυματα στο εσω αυτι.
2)ΝΕΥΡΟΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑ ΒΑΡΗΚΟΙΑ:Σε αυτη την περιπτωση η βλαβη βρισκεται στο εσω αυτι,στο στελεχος του κοχλιακου,στις κεντρικες συνδεσεις αυτου η στον ακουστικο φλοιο.Υπαρχουν δυο κατηγοριες,η κεντρικη και η περιφερικη.
3)ΨΥΧΟΓΕΝΗΣ ΒΑΡΗΚΟΙΑ:δεν υπαρχει καμια οργανικη βλαβη.Σε αυτη την περιπτωση υπαρχει υστερικη και βαρηκοια εκ προσποιησεως
4)ΜΙΚΤΟΥ ΤΥΠΟΥ:οταν συνυπαρχουν στο ιδιο αυτι η τυπου αγωγης και νευροαισθητηρια.
Τα κυριοτερα αιτιας της αγωγιμοτητας ειναι:1)ατρησια,στενωση του εξω ακουστικου πορου
2)απουσια ενος η τριων οσταριων
3)ωτοσκληρηνση του αναβολεα
4)διατρηση τυμπανικου υμενα
5)οξεια μεση πυωδης ωτιτιδα
6)εκκρητικη ωτιτιδα
7)χρονια μεση πυωδης ωτιτιδα
8)χρονια συμφιτικη μεση ωτιτιδα
9)αποφραξη ευσταχιανης σαλπιγγας
Τα κυριοτερα αιτια νεροαισθητηριας ειναι: 1)αυτες που εμφανιζονται με τον τοκετο
2)απο ανεμοευλογια,ιλαρα,ερθυθρα,οστρακια
3)παρωτιτιδα
4)γριπη
5)μηνιγγιτιδα
6)μυκητιασεις
7)φαρμακα,χημικες ουσιες
8)συφιλη
9)μεταβολικες νοσοι
10)καταγματα κροταφικου οστου
11)ορωδης,πυωδης λαβυρινθιτιδα
12)εντονος θορυβος
13)νοσος meniere
14)ακουστικο νευρινωμα
15)κοχλιακη ωτοσκλυρωση
16)αγγειακα αιτια
17)προοδευτικη κληρονομικη
νευροαισθητηρια βαρηκοια.

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

ΠΑΡΑΡΡΙΝΟΚΟΛΠΙΤΙΔΕΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Προσβαλλονται τα ιγμορεια και οι ηθμοειδεις κυψελες.Η συχνοτητα ειναι μεγαλη και οι γονεις θα πρεπει να δινουν ιδιαιτερη προσοχη.
Οι παραγοντες ειναι κληρονομικοτητα,φλεγμονες ανωτερου αναπνευστικου συστηματος, αλλεργια,υπαρξη αδενοειδων εκβλαστησεων,ελλειψη αντισωματων,κοινωνικο περιβαλλον ,συνθηκες διαβιωσης κ.π.α.Τις διακρινουμε σε δυο κατηγοριες,οξεια και χρονια.
ΟΞΕΙΑ ΜΟΡΦΗ:Πυορροια απο τη μυτη,πονος κεφαλης,διογκωση παρειας,βλεφαρων,πυρετικη κινηση.
ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΡΦΗ: Σε αυτη τα συμπτωματα ειναι ρινικη αποφραξη,βηχας,συχνα κρυολογηματα,βλεννοπυωδης εκκρισεις.
Για να γινει σωστη διαγνωση χρειαζεται σωστο ιστορικο,κλινικη εξεταση,ακτινογραφικο ελεγχο.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ:Η θεραπεια ειναι συντηρητικη και σπανια χρειαζεται χειρουργικη επεμβαση.Ριζικες επεμβασεις αποφευγονται διοτι μπορει να δημιουργηθει προβλημα στην αναπτυξη του κρανιου και στα δοντια του παιδιου

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

ΕΠΙΣΤΑΞΗ

Ονομαζεται η αιμορραγια απο την μυτη.Μπορει να ειναι μικρη η και πολυ μεγαλη.
Οι παραγοντες που μπορουν να προκαλεσουν επισταξη ειναι ο βλεννογονος της μυτης που τραυματιζεται και ξηρενεται ευκολα απο τον εισπνεομενου αερα,το πλουσιο αγγειακο δικτυο της μυτης αλλα και η ανατομικη της θεση που εχει σαν αποτελεσμα να τραυματιζεται ευκολα.
Τα αιτια διακρινονται σε γενικα και σε τοπικα.
ΓΕΝΙΚΑ ΑΙΤΙΑ 1)αβιταμινωση
2)μεταβολικες διαταραχες
3)ενδοκρινικα αιτια
4)υπερταση
5)παθησεις αιματος
6)αιμορραγικες διαθεσεις
7)χημικες ουσιες
8)λοιμωδη νοσηματα

ΤΟΠΙΚΑ ΑΙΤΙΑ 1)νεοπλασματα
2)τραυματισμοι
3)φλεγμονες
4)διατρηση διαφραγματος
Θεραπεια.το κεφαλι ελαφρως σε καμψη προς τα εμπρος και να πιεζει με το δακτυλο το πτερυγιο μυτης για λιγα λεπτα.Ακομα μπορει να τοποθετησει παγοκυστη η τουλιπιο βαμβακος εμποτισμενο σε αδρεναλινη.Αν η αιμορραγια ειναι μεγαλη αμεσως στον ιατρο για να εντοπισει το σημειο της.Στον ιατρο μπορει να γινει χημικος η ηλεκτρικος καυτηριασμος,προσθιος η οπισθιος πωματισμος αφου γινει ψεκασμος με τοπικο αναισθητικο.

ΑΠΛΑΣΙΑ ΣΙΑΛΟΓΟΝΩΝ ΑΔΕΝΩΝ

Αφορα τους μειζονες η ελασσονες σιαλογονους αδενες.Οφειλεται στην αποτυχια σχηματισμου ενος η περισσοτερων σιαλογονων αδενων και στη μη καταβολη του επιθηλιου.
Τα κλινικα χαρακτηριστικα της ειναι ξηροστομια και αυξημενο ποσοστο τερηδονισμενων δοντιων.Οταν υπαρχει μεγαλο ποσοστο ξηροστομιας τοτε διακρινουμε ξηροτητα και ραγαδες στα χειλη,ξηροτητα γλωσσας αλλα και ατροφια θηλων της γλωσσας.Η αιτια για το αυξημενο ποσοστο τερηδονισμενων δοντιων ειναι η μειωμενη εκκριση σαλιου με αποτελεσμα να μην γινεται σωστη εκπλυση του στοματος και συλλογη τροφων πανω στα δοντια.
Διαγνωση μπορει να γινει με σπινθηρογραφημα.Ως θεραπεια ειναι η χρηση τεχνητου σαλιου,αλλων φαρμακων,διαλυματων και φυσικα σωστη στοματικη υγειηνη.
ΔΡ.Α

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

ΓΛΩΣΣΙΚΟΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ

Προσβαλλονται και τα δυο φυλα με μεγαλυτερη συχνοτητα οι γυναικες.Η βλαβη γινεται εμφανης στην εηβεια, ενηλικιωση και στην εμμηνοπαυση.Ειναι ογκιδιο που εχει ομαλο η ανωμαλο σχημα,μαλθακη συσταση και το μεγεθος του ειναι 1-3 εκατοστα.Στις περιπτωσεις που ειναι μεγαλος,εχει σαν αποτελεμα το ατομο να εχει δυσκολια στην καταποση,ομιλια,αναπνοη,ελαφρα αιμορραγια και πονο.Η θεραπευτικη του αντιμετωπιση του χρειαζεται μεγαλη προσοχη διοτι μπορει να μην υπαρχει θυρεοειδης αδενας στην φυσικη του θεση.

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΥΠΕΡΑΕΡΙΣΜΟΥ

Tο συνδρομο υπεραερισμου ειναι αποτελεσμα εντονου αγχους.Εμφανιζεται περισσοτερο στους αντρες παρα στις γυναικες και αυτο διοτι θελουν να το παιξουν δυνατοι και κρυβουν τα συναισθηματα τους.Τα ηλικιωμενα ατομα εχουν ξεπερασει τη σκληρη νοοτροπια και αντιμετωπιζουν με κατανοηση και σοβαροτητα τα διαφορα θεματα που τους προκαλουν αγχος.Στα παιδια αν και ο φοβος ειναι μεγαλυτερος σπανια εχουν το συνδρομο αυτο διοτι δεν ντρεπονται να κλαψουν,φωναξουν, βρισουν και γενικα να εκδηλωθουν.
Ο ασθενης κατεχεται απο σφικτικο αισθημα του στηθους,λιποθυμικη ταση χωρις να εχει απωλεια συνειδησης.Οι παλαμες του ατομου ειναι υγρες εχει ιδρωμενο μετωπο και νοιωθει θερμο το περιβαλλον του.Η ατηριακη πιεση αυξανεταικαι καιεχει ταχυπνοια.Στις περιπτωσεις αυτες προσπαθουμε να πουμε στο ατομο να μειωσει αγχος,να ηρεμησεει για να ελεγξει τον ρυθμο της αναπνοης του .Αν υπαρχι χαρτινη-πλαστικη σακουλα τον βαζουμε να αναπνεει μεσα σε αυτη.Αν δεν υπαρχει διαθεσιμη σακουλα να αναπνεει αναμεσα στις παλαμες του .Η κριση αυτη διαρκει 15-30 λεπτα